Lichaamsgerichte therapie

Met lichaamsgerichte therapie maak je bewust contact met je lichaam en leer je te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Stapsgewijs wordt de verbinding tussen je hoofd, hart en lichaam vergroot en terug in balans gebracht. Door op deze manier aandacht te hebben voor je hulpvraag ontstaat er ruimte voor heelheid, verbinding, rust/balans, wijsheid en fundament.

Bewust en onbewust slaan we veel ervaringen op in ons lichaam. Het werken vanuit een lichaamsgerichte benadering geeft een ingang om emoties en spanningen die in het lichaam zijn opgeslagen, te herkennen en ruimte te geven. Je leert je eigen gedrag, gevoel en emoties beter begrijpen en werkt toe naar lichaamsbewustzijn, (emotie)regulatie en autonomie. Je leert je verlangens te herkennen en te uiten en kunt daarbij je eigen grenzen voelen en stellen.

Naast interventies die iets van het hoofd vragen werk ik dan ook met name met de informatie uit het lichaam. Wij zijn een geheel van lichaam en geest en het beantwoorden van je hulpvraag vraagt dan ook om een verbinding tussen het denken en het voelen.

Wat is lichaamsgericht werken

Bij lichaamsgericht werken ontstaat snel de vraag wat dit precies inhoudt. Door je terug mee te nemen naar je gevoel, de informatie die je lichaam je geeft en door hier contact mee te maken werken we aan je hulpvraag. Lichaamsgericht werken richt zich op het zelfhelend vermogen. Mijn interventies bestaan o.a. uit het stellen van lichaamsgerichte vragen om je te laten voelen wat je lichaam je vertelt. Op basis van deze informatie werken we stapsgewijs naar het doorbreken van belemmeringen en het kunnen aanleren van nieuw gedrag.

Lichaamsgerichte therapie is geschikt voor als je:

Veel in je hoofd zit, piekert en in cirkels blijft denken.

Het gevoel hebt alle ballen in de lucht te moeten houden en niet weet hoe.

Weinig energie ervaart.

Geen contact meer voelt met je diepste verlangens.

Teveel stress en spanning voelt.

Je onzeker, angstig of somber voelt.

Last hebt van burn-out klachten.

Zingeving

Veel klachten ontstaan wanneer je niet meer weet wat je wilt of wie je bent. We spreken dan over zingeving- en identiteitsvraagstukken. Zingeving heeft te maken met het gevoel een zinvol leven te leven, het gevoel van betekenis te zijn, van waarde te zijn. Het gaat over je levenslust, het gevoel dát te doen waar je warm van wordt en wat recht doet aan jou. Aan je idealen en wensen, je vertrouwen en het kunnen blijven leren.

‘Je voelt en ervaart weer wat jou doet lachen, doet schitteren, wat jou
in beweging brengt en waar je hart van gaat stralen!’

Als we geen zingeving voelen dan kan dit leiden tot een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, angst, onzekerheid, somberheid en een gevoel van leegte. Een burn-out of depressie liggen dan op de loer. Ook fysieke klachten kunnen een rol gaan spelen. Om zicht te krijgen op dat wat jou het gevoel van zingeving geeft is het soms nodig om moeilijke gebeurtenissen te onderzoeken en te verwerken. Als we onze blokkades weten op te heffen komt er terug ruimte in ons lichaam en in onze geest. Gevoelens van vrijheid, erkenning en verbinding met jezelf en de ander keren dan weer terug.

Ervaringen van anderen:

Karlijne is een betrokken, oprechte en kundige vrouw. Ik heb begeleiding van haar mogen ontvangen op het moment dat mijn hoofd alles overnam. Zij wist mij als geen ander een spiegel voor te houden en oordeel loos te luisteren. Door haar voelde ik me vertrouwd met mijn gedachten maar zeker ook met mijn gevoelens. Meer inzicht en verbinding in mijn gedachten en gevoelens hebben mij rust gegeven. Ik voelde me door Karlijne begrepen, begrijp mezelf beter en kan weer helemaal mezelf zijn in alle rollen die ik draag. Mijn krachten en kwaliteiten doen ertoe!

Michelle

Ik heb bij Karlijne een TRE sessie gevolgd. In het begin was het onwennig voor me om me te concentreren op mijn lichaam. Bij het uitvoeren van de oefeningen was ik de eerste keer vooral bezig met me af te vragen of ik de oefeningen op de juiste manier uitvoerde. Ik was aan het bedenken wat ik zou moeten voelen of zou gaan voelen. Vooral in mijn hoofd dus. Karlijne stelde me vragen over wat ik voelde en waar. Lastige vragen voor mij toen. Na meerdere sessies leerde ik meer in contact te komen met mijn lijf. Heel bijzonder! Een mooi proces waar Karlijne me in meegenomen heeft. 

Koen

Door de lichaamsgerichte therapie heb ik nu meer contact met mijn lichaam en mijn gevoel! Doordat ik nu voel wanneer ik over mijn grenzen neig te gaan lukt het me om hier direct iets aan te doen. Ik zit lekkerder in mijn vel en voel beter wat ik wil en kan. 

Marjolein

Ik heb enkele TRE sessie onder begeleiding van Karlijne gedaan. Ik vond het ontzettend bijzonder! Door middel van simpele oefeningen kwamen er trillingen op bepaalde plekken in mijn lijf. Door de uitleg van Karlijne heb ik geleerd dat dit het natuurlijke ontladingsproces van mijn lichaam is. Dat voelde heel krachtig, dat IK zelf op deze manier spanningen kan loslaten! Soms maakte ik wat ‘vreemde’ bewegingen maar doordat Karlijne in alle rust bij je is en volgt wat er gebeurd voelde dat heel vertrouwd. Sinds de begeleiding beoefen ik zelf TRE thuis, ik ervar meer rust, balans en meer energie. Ongelofelijk dat zoiets simpels zoveel goeds voor je kan doen!

Emmy

Als ik met Karlijne in gesprek ben voel ik me heel erg begrepen. Ze heeft de gave om de vraag achter de vraag te zien en dit op een subtiele manier te benoemen. De combinatie met een lichaamsgerichte aanpak biedt een mooi fundament voor persoonlijke groei. Ik zou therapie bij Karlijne iedereen aanraden!

Babette

Ik heb onlangs een sessie TRE mogen volgen bij Karlijne. Met de nadruk op mogen, want wat een kado. Karlijne begeleidt je tijdens de sessie op een open, warme manier en met volledige respect voor je grenzen. Hierdoor kon ik het proces met vertrouwen aangaan. De ontlading van spanning was bijzonder om mee te mogen maken. Een hele nieuwe maar fijne ervaring/sensatie. Wat een diepe vorm van ontspanning met zich mee bracht die raakt. Een sessie waarbij Karlijne van begin tot eind oog heeft voor iedereen. 

Anna

Identiteit

Je identiteit staat in zeer nauwe verbinding met je gevoel van zingeving. Het een kan niet zonder het ander. Identiteit gaat over wíe je bent, je fundamentele ik-gevoel, je kern. Soms raken we ons gevoel van ‘ik’ uit het oog of misschien zelfs even helemaal kwijt. De balans tussen eigenheid, autonomie en individualiteit aan de ene kant en verbinding kunnen maken met anderen aan de andere kant is dan kwijt. Hierdoor ontstaan vragen als ‘wat wil ik? ‘ ‘wat kan ik?’ ‘waar sta ik?’.

Geen connectie meer voelen met je eigen kern zorgt voor onzekerheid, twijfel, een negatief zelfbeeld, geen keuzes meer durven of kunnen maken. Je gaat makkelijk over je grenzen of weet niet wat je grenzen eigenlijk zijn. Identiteit zegt niet alleen iets over wie je bent, het gaat ook over een proces van verandering. Verandering naar wie je wilt zijn.

Middels lichaamsgerichte therapie ontstaat o.a. weer het vermogen tot:

 

Het ervaren van meer rust en ruimte in je hoofd, hart en lichaam.

Oprechte verbinding kunnen maken met jezelf én met anderen.

Doen waar je écht gelukkig van wordt.

Weten wie je bent en hoe je je kwaliteiten kan benutten.

Voelen wat je wilt en je grenzen kunnen stellen.

 

In de lichaamsgerichte therapie heb ik aandacht voor jouw manier van reageren, je karakter, je lichaamshouding en je levensverhaal. We staan stil bij wat jouw lichaam te vertellen heeft over jouw hulpvraag. Deze informatie gebruiken we om te onderzoeken welke (gedrags) patronen je hebt ontwikkeld die ooit zo dienend aan je waren maar waarvan de vraag is of je ze nu nog nodig hebt om weer verder te ontwikkelen.

Er vindt geen fysiek contact plaats tussen jou en mij tenzij dit ondersteunend is aan je proces en dan alleen met toestemming.

Ik zie ontwikkelen net als reizen. Het is het proces (de reis) wat je laat leren, ontdekken, verwonderen en groeien. Zodat je weer in volle verbinding met jezelf en anderen vorm kan geven aan het leven dat jij wilt leiden.

Praktisch

Werkwijze

 

Intake
Een traject start altijd met een intakegesprek. Dit gesprek staat in het teken van kennismaken met elkaar, het bespreken van mijn werkwijze en het formuleren van je hulpvraag. Met het onderzoeken van je vraag toetsen we gelijk of er een goede match tussen ons is om samen aan de slag te gaan. Mocht tijdens de intake blijken dat ik niet de juiste begeleiding voor je kan bieden denk ik met je mee om je pad te vervolgen. Mijn streven is om bij te dragen aan jouw proces op een manier die zo goed en passend mogelijk is bij jou en je vraag. .

Trajectduur
De trajectduur is afhankelijk van je vraag. Mijn streven is zo kortdurend als mogelijk, zo lang als nodig. Tijdens het traject evalueren we regelmatig en bekijken we samen wat er nog nodig is aan begeleiding. 

Klachten:
Als therapeut houd ik mij aan de WKKGZ. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling klik hier.

TARIEVEN

 

Intake/kennismaking: 75,-
(60 minuten)

Individuele therapie:  100,-
(75 minuten)

Individuele traumatherapie:
100,- (75 minuten)

TRE® sessie: 
110,- voor 1e sessie daarna 100,-
(90 minuten voor de 1e sessie, daarna 75 minuten maximaal)

IEMT sessie: 100,-
(75 minuten maximaal)

Lichaamsgericht werken heeft tijd en vertraging nodig. Daarom duren de sessies langer dan binnen een reguliere praktijk. Om elk contact mijn volle aandacht te kunnen geven zie ik een beperkt aantal mensen per dag.

Annuleren:
Een afspraak annuleren kan tot 24 uur voor aanvang kosteloos. Binnen 24 uur ben ik helaas genoodzaakt het gehele bedrag in rekening te brengen.

VERGOEDINGEN

 

Vergoeding:
Therapie bij Wanderfeel wordt vaak (een gedeelte) vergoed door de zorgverzekeraar.

Erkend NFG lid: 9600
Erkend RBCZ lid: 220698R
AGB code Zorgverlener: 90114115
AGB code Praktijk: 90091264

Beroepsverenigingen:

Contactformulier

Heb je vragen of wil je en afspraak maken? Neem dan contact met mij op.

13 + 13 =