Lichaamsgerichte Traumatherapie

‘Trauma is not what happens to you; trauma is what happens inside you as a result of what happens to you’

– G. Maté

Trauma ontstaat als een gebeurtenis te snel, te groots of te overweldigend is voor je zenuwstelsel om te verwerken. Als een gebeurtenis te overweldigend is komt er een enorme hoeveelheid spanning vrij in het lichaam. Deze spanning hebben we als mens nodig om te kunnen overleven. Maar wanneer deze spanning door ons lichaam niet wordt losgelaten, of losgelaten heeft kunnen worden zet deze energie zich vast in ons lichaam en kunnen traumasymptomen ontstaan.

Trauma heeft een grote weerslag op ons lichaam. Dat wat niet verwerkt wordt kan leiden naar lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, terugkerende hoofdpijn of pijn in het lichaam op specifieke plaatsen. Ook emotioneel heeft trauma invloed. Je kan je moedeloos of hulpeloos voelen. Je kan vaak verdrietig zijn, slecht slapen en het is vaak moeilijk voor je om te genieten van de grote en kleine dingen.

Traumaverschijnselen

Wanneer we spreken van een enkelvoudig trauma betekent dit dat er sprake is geweest van een op zichzelf staande gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een ongeluk zijn (zien of krijgen), een overval, eenmalig seksueel grensoverschrijdend gedrag, een verlies van een dierbare of een heftige bevalling. Bij meervoudig trauma is het trauma ontstaan door een reeks opeenvolgende traumatische ervaringen zoals bijvoorbeeld bij pesten, terugkerend (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of opgroeien in een onveilige omgeving.

Trauma vernauwt onze blik. Ons gevoel van veiligheid en vertrouwen. In onszelf of in anderen. Het veranderd hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Trauma stagneert de mogelijkheid om verbonden te zijn aan jezelf, je kwaliteiten en waarden, aan wie je in de kern bent. Trauma maakt het moeilijk om op een vrije manier in contact te zijn met jezelf en de ander.

Na een trauma kun je last krijgen van traumaverschijnselen zoals:

Slecht slapen en nare dromen.

Je schrikachtig voelen en gevoelig zijn voor licht, geluid en geur.

Je machteloos, verdrietig, somber, geïrriteerd of boos voelen.

Een gevoel van voortdurende alertheid, onrustig en spanning.

Fysieke klachten krijgen als hoofdpijn, buikpijn, chronische vermoeidheid.

Moeilijk contact met je lichaam en gevoel ervaren.

Het herbeleven van de gebeurtenis.

Vast komen te zitten in emoties en veel piekeren.

Angst voor controleverlies.

Traumaverschijnselen hebben eerder een biologische oorsprong dan een psychologische. Door trauma vanuit een lichaamsgerichte werkwijze te benaderen kan de vastgezette energie in alle veiligheid stapsgewijs worden losgelaten.

In de lichaamsgerichte benadering is er aandacht voor de fysieke sensaties die de situatie met zich mee heeft gebracht. Het is daarom niet nodig het trauma steeds opnieuw te vertellen.

In de traumatherapie gaan we op zoek naar interne en externe hulpbronnen die je in een staat van ontspanning brengen en bijdragen aan een gevoel van verbinding, vrijheid en veiligheid. Deze hulpbronnen gebruiken we om de cirkel van trauma te doorbreken en de overlevingsenergie die het trauma met zich mee heeft gebracht los te gaan laten. Je lichaam komt terug in een ontspannen staat en de energie kan weer vrij gaan stromen.

‘Je lichaam vertelt het verhaal én leidt je de weg naar herstel!’

Ervaringen van anderen:

Karlijne is een betrokken, oprechte en kundige vrouw. Ik heb begeleiding van haar mogen ontvangen op het moment dat mijn hoofd alles overnam. Zij wist mij als geen ander een spiegel voor te houden en oordeel loos te luisteren. Door haar voelde ik me vertrouwd met mijn gedachten maar zeker ook met mijn gevoelens. Meer inzicht en verbinding in mijn gedachten en gevoelens hebben mij rust gegeven. Ik voelde me door Karlijne begrepen, begrijp mezelf beter en kan weer helemaal mezelf zijn in alle rollen die ik draag. Mijn krachten en kwaliteiten doen ertoe!

Michelle

Ik heb bij Karlijne een TRE sessie gevolgd. In het begin was het onwennig voor me om me te concentreren op mijn lichaam. Bij het uitvoeren van de oefeningen was ik de eerste keer vooral bezig met me af te vragen of ik de oefeningen op de juiste manier uitvoerde. Ik was aan het bedenken wat ik zou moeten voelen of zou gaan voelen. Vooral in mijn hoofd dus. Karlijne stelde me vragen over wat ik voelde en waar. Lastige vragen voor mij toen. Na meerdere sessies leerde ik meer in contact te komen met mijn lijf. Heel bijzonder! Een mooi proces waar Karlijne me in meegenomen heeft. 

Koen

Door de lichaamsgerichte therapie heb ik nu meer contact met mijn lichaam en mijn gevoel! Doordat ik nu voel wanneer ik over mijn grenzen neig te gaan lukt het me om hier direct iets aan te doen. Ik zit lekkerder in mijn vel en voel beter wat ik wil en kan. 

Marjolein

Ik heb enkele TRE sessie onder begeleiding van Karlijne gedaan. Ik vond het ontzettend bijzonder! Door middel van simpele oefeningen kwamen er trillingen op bepaalde plekken in mijn lijf. Door de uitleg van Karlijne heb ik geleerd dat dit het natuurlijke ontladingsproces van mijn lichaam is. Dat voelde heel krachtig, dat IK zelf op deze manier spanningen kan loslaten! Soms maakte ik wat ‘vreemde’ bewegingen maar doordat Karlijne in alle rust bij je is en volgt wat er gebeurd voelde dat heel vertrouwd. Sinds de begeleiding beoefen ik zelf TRE thuis, ik ervar meer rust, balans en meer energie. Ongelofelijk dat zoiets simpels zoveel goeds voor je kan doen!

Emmy

Als ik met Karlijne in gesprek ben voel ik me heel erg begrepen. Ze heeft de gave om de vraag achter de vraag te zien en dit op een subtiele manier te benoemen. De combinatie met een lichaamsgerichte aanpak biedt een mooi fundament voor persoonlijke groei. Ik zou therapie bij Karlijne iedereen aanraden!

Babette

Ik heb onlangs een sessie TRE mogen volgen bij Karlijne. Met de nadruk op mogen, want wat een kado. Karlijne begeleidt je tijdens de sessie op een open, warme manier en met volledige respect voor je grenzen. Hierdoor kon ik het proces met vertrouwen aangaan. De ontlading van spanning was bijzonder om mee te mogen maken. Een hele nieuwe maar fijne ervaring/sensatie. Wat een diepe vorm van ontspanning met zich mee bracht die raakt. Een sessie waarbij Karlijne van begin tot eind oog heeft voor iedereen. 

Anna

Traumatherapie

Om trauma goed te begrijpen zal er in de traumatherapie aandacht zijn om uitleg te geven over hoe trauma ontstaat, de gevolgen hiervan in je gehele functioneren en wat er voor nodig is om trauma op alle vlakken van jouw zijn te verwerken. De uitleg bevat informatie over ons brein, het autonome zenuwstelsel, de flight-, fight-, freeze reactie en de effecten en gevolgen van trauma in het lichaam.

De traumatherapie kent de volgende fases:

Fase 1. Stabilisatie en symptoomreductie

Fase 2. Traumaverwerking

Fase 3. Integratie en herstel van verbondenheid

Ik zie ontwikkelen net als reizen. Het is het proces (de reis) wat je laat leren, ontdekken, verwonderen en groeien. Zodat je weer in volle verbinding met jezelf en anderen vorm kan geven aan het leven dat jij wilt leiden.

Praktisch

Werkwijze

 

Intake
Een traject start altijd met een intakegesprek. Dit gesprek staat in het teken van kennismaken met elkaar, het bespreken van mijn werkwijze en het formuleren van je hulpvraag. Met het onderzoeken van je vraag toetsen we gelijk of er een goede match tussen ons is om samen aan de slag te gaan. Mocht tijdens de intake blijken dat ik niet de juiste begeleiding voor je kan bieden denk ik met je mee om je pad te vervolgen. Mijn streven is om bij te dragen aan jouw proces op een manier die zo goed en passend mogelijk is bij jou en je vraag. .

Trajectduur
De trajectduur is afhankelijk van je vraag. Mijn streven is zo kortdurend als mogelijk, zo lang als nodig. Tijdens het traject evalueren we regelmatig en bekijken we samen wat er nog nodig is aan begeleiding. 

Klachten:
Als therapeut houd ik mij aan de WKKGZ. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling klik hier.

TARIEVEN

 

Intake/kennismaking: Per 01-09-2023
75,- (60 minuten)

Individuele therapie: Per 01-09-2023  100,- (75 minuten)

Individuele traumatherapie:
Per 01-09-2023
100,- (75 minuten)

TRE® sessie: Per 01-09-2023
110,- voor 1e sessie daarna 100,-
(90 minuten voor de 1e sessie, daarna 75 minuten maximaal)

IEMT sessie: Per 01-09-2023
100,- (75 minuten maximaal)

Lichaamsgericht werken heeft tijd en vertraging nodig. Daarom duren de sessies langer dan binnen een reguliere praktijk. Om elk contact mijn volle aandacht te kunnen geven zie ik een beperkt aantal mensen per dag.

Annuleren:
Een afspraak annuleren kan tot 24 uur voor aanvang kosteloos. Binnen 24 uur ben ik helaas genoodzaakt het gehele bedrag in rekening te brengen.

VERGOEDINGEN

Vergoeding:
Therapie bij Wanderfeel wordt vaak (een gedeelte) vergoed door de zorgverzekeraar.

Erkend NFG lid: 9600
Erkend RBCZ lid: 220698R
AGB code Zorgverlener: 90114115
AGB code Praktijk: 90091264

Beroepsverenigingen:

Contactformulier

Heb je vragen of wil je en afspraak maken? Neem dan contact met mij op.

15 + 12 =