IEMT:
Integral Eye Movement Therapy
‘Create change in a blink of an eye!’
IEMT is een snelle en effectieve therapievorm die positieve verandering biedt op ongewenste emotionele gevoelens en identiteit vraagstukken. Met IEMT wordt door middel van het bewegen van de ogen een nieuwe verbinding in de hersenen aangemaakt tussen beeld en emotie. Het beeld verliest zijn emotionele impact en verdwijnt naar de achtergrond. Ongewenste gevoelens en emoties bij bepaalde situaties in het hier en nu worden hierdoor verminderd of verdwijnen volledig.
Met behulp van IEMT wordt het denken en het voelen weer met elkaar in overeenstemming gebracht. Hierdoor worden patronen doorbroken en ontstaat er weer ruimte en vrijheid om in beweging te komen in de richting die jij wilt.


Oogbewegingen
IEMT werkt rechtstreeks met het gevoelsniveau. Vanuit een probleemgevoel in het heden vindt er begeleiding plaats naar een herinnering van dit gevoel. Over het gevoel hoeft niet te worden gepraat maar dit kan en mag wel. Vanuit de herinnering wordt volgens een bepaald patroon de ogen bewogen. Door aanwezig te blijven bij de herinnering van het gevoel verliest het beeld zijn emotionele impact. De herinnering wordt vager. Er ontstaat meer afstand aan de herinnering en de gekoppelde emoties verdwijnen. Negatieve gevoelens vervagen en kunnen worden losgelaten.
IEMT is in te zetten bij:


Het neutraliseren van terugkerende negatieve gevoelens en emoties.






Het behandelen van angsten en fobiën.






Het reduceren van stress en burn-out klachten.






Identiteitsproblematiek en depressie.






De verwerking van trauma, rouw en verlies en als PTSS behandeling.
IEMT en identiteit
Onze identiteit is opgebouwd uit verschillende cognitieve, gedragsmatige en gevoelsmatige processen. Identiteit gaat over de manier waarop we onszelf definiëren en beschrijven. Onze identiteit krijgt ook vorm in de sociale interactie met iemand anders. Als mensen hebben we rollen die vastliggen (moeder, dochter, broer) en we hebben rollen die context afhankelijk zijn (collega, manager, directeur). Vanuit al deze rollen doen we positieve en negatieve ervaringen op. Deze ervaringen resulteren in overtuigingen die je over jezelf hebt. Dit concept over jezelf noemen we het identiteitsconcept. Het gaat overal met je mee en beinvloedt alles wat je ervaart.
Hoe heb je geleerd te zijn hoe je nu bent?
IEMT benaderd identiteit vraagstukken vanuit het idee dat je hebt over hoe je bent. Het gaat over de aanname die je over jezelf doet. IEMT kan ingezet worden bij het doorbeken van negatieve emoties en belemmerende overtuigingen rondom je identiteit. Hierdoor kom je los van (oude) aannames over jezelf die niet meer bij je passen en je tegen houden te worden wie je zou kunnen zijn. Met behulp van IEMT creëer je verandering zodat er meer keuzemogelijkheid ontstaat in hoe je wilt zijn. Je zelfbeeld wordt positiever, je komt sterker in je schoenen te staan en weet beter welke richting je op wilt bewegen.
Ervaringen van anderen:
Het brein en IEMT
Onze hersenen zijn verdeeld in drie gebieden, die elk ontwikkeld zijn voor een ander doel. Samen noemen we dit het driedelig-brein. Deze drie delen zijn:
1) de hersenstam (reptielenbrein), het oudste en kleinste gebied in onze hersenen wat zich bezig houdt met voorplanting, voeding en veiligheid. Dit deel van ons brein heeft controle over onze vitale functies zoals onze hartslag en ademhaling. Dit deel van het brein functioneert buiten onze bewuste controle. Bij gevaar zet het meteen een overlevingsinstinct in: vechten, vluchten of bevriezen.
2) Limbisch systeem (zoogdierenbrein), in dit deel van ons brein liggen de (emotionele) herinnneringen opgeslagen. Het limbisch systeem screent continu alle zintuigelijke informatie op emotionele relevantie door deze te vergelijken met opgeslagen herinneringen. Deze screening vind plaats buiten ons bewustzijn om zo tebeslissen hoe we ons moeten voelen of gedragen.
3) Neo-cortex (cognitief brein), dit is het nieuwste gedeelte van ons brein en het gebied van het bewuste denken. Het controleert o.a. taal, spreken, schrijven, gedachten. Dit gebied controleert het onderdrukken van impulsen. Dit gebied zorgt ervoor dat je zaken feitelijk kan bekijken en is gebaseerd op het kunnen maken van onderscheid.
Met IEMT werken we op het deel van het brein, het limbisch systeem, waar de problematische emotie aan het werk is en gaan we voorbij het verhaal rondom de emotie.
Ik zie ontwikkelen net als reizen. Het is het proces (de reis) wat je laat leren, ontdekken, verwonderen en groeien. Zodat je weer in volle verbinding met jezelf en anderen vorm kan geven aan het leven dat jij wilt leiden.
Praktisch
Werkwijze
Intake
Een traject start altijd met een intakegesprek. Dit gesprek staat in het teken van kennismaken met elkaar, het bespreken van mijn werkwijze en het formuleren van je hulpvraag. Met het onderzoeken van je vraag toetsen we gelijk of er een goede match tussen ons is om samen aan de slag te gaan. Mocht tijdens de intake blijken dat ik niet de juiste begeleiding voor je kan bieden denk ik met je mee om je pad te vervolgen. Mijn streven is om bij te dragen aan jouw proces op een manier die zo goed en passend mogelijk is bij jou en je vraag.
Trajectduur
De trajectduur is afhankelijk van je vraag. Mijn streven is zo kortdurend als mogelijk, zo lang als nodig. Tijdens het traject evalueren we regelmatig en bekijken we samen wat er nog nodig is aan begeleiding.
Klachten:
Als therapeut houd ik mij aan de WKKGZ. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling klik hier.
TARIEVEN
Intake/kennismaking: Per 01-09-2023
75,- (60 minuten)
Individuele therapie: Per 01-09-2023 100,- (75 minuten)
Individuele traumatherapie:
Per 01-09-2023
100,- (75 minuten)
TRE® sessie: Per 01-09-2023
110,- voor 1e sessie daarna 100,-
(90 minuten voor de 1e sessie, daarna 75 minuten maximaal)
IEMT sessie: Per 01-09-2023
100,- (75 minuten maximaal)
Lichaamsgericht werken heeft tijd en vertraging nodig. Daarom duren de sessies langer dan binnen een reguliere praktijk. Om elk contact mijn volle aandacht te kunnen geven zie ik een beperkt aantal mensen per dag.
Annuleren:
Een afspraak annuleren kan tot 24 uur voor aanvang kosteloos. Binnen 24 uur ben ik helaas genoodzaakt het gehele bedrag in rekening te brengen.
VERGOEDINGEN
Vergoeding:
Therapie bij Wanderfeel wordt vaak (een gedeelte) vergoed door de zorgverzekeraar.
Erkend NFG lid: 9600
Erkend RBCZ lid: 220698R
AGB code Zorgverlener: 90114115
AGB code Praktijk: 90091264
Beroepsverenigingen:
Contactformulier
Heb je vragen of wil je en afspraak maken? Neem dan contact met mij op.