IEMT:
Integral Eye Movement Therapy

‘Create change in a blink of an eye!’

 

 

IEMT is een snelle en effectieve therapievorm die positieve verandering biedt op ongewenste emotionele gevoelens en identiteit vraagstukken. Met IEMT wordt door middel van het bewegen van de ogen een nieuwe verbinding in de hersenen aangemaakt tussen beeld en emotie. Het beeld verliest zijn emotionele impact en verdwijnt naar de achtergrond. Ongewenste gevoelens en emoties bij bepaalde situaties in het hier en nu worden hierdoor verminderd of verdwijnen volledig.

Met behulp van IEMT wordt het denken en het voelen weer met elkaar in overeenstemming gebracht. Hierdoor worden patronen doorbroken en ontstaat er weer ruimte en vrijheid om in beweging te komen in de richting die jij wilt.

 

Oogbewegingen

IEMT werkt rechtstreeks met het gevoelsniveau. Vanuit een probleemgevoel in het heden vindt er begeleiding plaats naar een herinnering van dit gevoel. Over het gevoel hoeft niet te worden gepraat maar dit kan en mag wel. Vanuit de herinnering wordt volgens een bepaald patroon de ogen bewogen. Door aanwezig te blijven bij de herinnering van het gevoel verliest het beeld zijn emotionele impact. De herinnering wordt vager. Er ontstaat meer afstand aan de herinnering en de gekoppelde emoties verdwijnen. Negatieve gevoelens vervagen en kunnen worden losgelaten.

IEMT is in te zetten bij:

 

Het neutraliseren van terugkerende negatieve gevoelens en emoties. 

Het behandelen van angsten en fobiën. 

Het reduceren van stress en burn-out klachten. 

Identiteitsproblematiek en depressie. 

De verwerking van trauma, rouw en verlies en als PTSS behandeling. 

IEMT en identiteit

Onze identiteit is opgebouwd uit verschillende  cognitieve, gedragsmatige en gevoelsmatige processen. Identiteit gaat over de manier waarop we onszelf definiëren en beschrijven. Onze identiteit krijgt ook vorm in de sociale interactie met iemand anders. Als mensen hebben we rollen die vastliggen (moeder, dochter, broer) en we hebben rollen die context afhankelijk zijn (collega, manager, directeur). Vanuit al deze rollen doen we positieve en negatieve ervaringen op. Deze ervaringen resulteren in overtuigingen die je over jezelf hebt. Dit concept over jezelf noemen we het identiteitsconcept. Het gaat overal met je mee en beinvloedt alles wat je ervaart.

Hoe heb je geleerd te zijn hoe je nu bent?

IEMT benaderd identiteit vraagstukken vanuit het idee dat je hebt over hoe je bent. Het gaat over de aanname die je over jezelf doet. IEMT kan ingezet worden bij het doorbeken van negatieve emoties en belemmerende overtuigingen rondom je identiteit. Hierdoor kom je los van (oude) aannames over jezelf die niet meer bij je passen en je tegen houden te worden wie je zou kunnen zijn.  Met behulp van IEMT creëer je verandering zodat er meer keuzemogelijkheid ontstaat in hoe je wilt zijn. Je zelfbeeld wordt positiever, je komt sterker in je schoenen te staan en weet beter welke richting je op wilt bewegen.

Ervaringen van anderen:

Karlijne is een betrokken, oprechte en kundige vrouw. Ik heb begeleiding van haar mogen ontvangen op het moment dat mijn hoofd alles overnam. Zij wist mij als geen ander een spiegel voor te houden en oordeel loos te luisteren. Door haar voelde ik me vertrouwd met mijn gedachten maar zeker ook met mijn gevoelens. Meer inzicht en verbinding in mijn gedachten en gevoelens hebben mij rust gegeven. Ik voelde me door Karlijne begrepen, begrijp mezelf beter en kan weer helemaal mezelf zijn in alle rollen die ik draag. Mijn krachten en kwaliteiten doen ertoe!

Michelle

Ik heb bij Karlijne een TRE sessie gevolgd. In het begin was het onwennig voor me om me te concentreren op mijn lichaam. Bij het uitvoeren van de oefeningen was ik de eerste keer vooral bezig met me af te vragen of ik de oefeningen op de juiste manier uitvoerde. Ik was aan het bedenken wat ik zou moeten voelen of zou gaan voelen. Vooral in mijn hoofd dus. Karlijne stelde me vragen over wat ik voelde en waar. Lastige vragen voor mij toen. Na meerdere sessies leerde ik meer in contact te komen met mijn lijf. Heel bijzonder! Een mooi proces waar Karlijne me in meegenomen heeft. 

Koen

Door de lichaamsgerichte therapie heb ik nu meer contact met mijn lichaam en mijn gevoel! Doordat ik nu voel wanneer ik over mijn grenzen neig te gaan lukt het me om hier direct iets aan te doen. Ik zit lekkerder in mijn vel en voel beter wat ik wil en kan. 

Marjolein

Ik heb enkele TRE sessie onder begeleiding van Karlijne gedaan. Ik vond het ontzettend bijzonder! Door middel van simpele oefeningen kwamen er trillingen op bepaalde plekken in mijn lijf. Door de uitleg van Karlijne heb ik geleerd dat dit het natuurlijke ontladingsproces van mijn lichaam is. Dat voelde heel krachtig, dat IK zelf op deze manier spanningen kan loslaten! Soms maakte ik wat ‘vreemde’ bewegingen maar doordat Karlijne in alle rust bij je is en volgt wat er gebeurd voelde dat heel vertrouwd. Sinds de begeleiding beoefen ik zelf TRE thuis, ik ervar meer rust, balans en meer energie. Ongelofelijk dat zoiets simpels zoveel goeds voor je kan doen!

Emmy

Als ik met Karlijne in gesprek ben voel ik me heel erg begrepen. Ze heeft de gave om de vraag achter de vraag te zien en dit op een subtiele manier te benoemen. De combinatie met een lichaamsgerichte aanpak biedt een mooi fundament voor persoonlijke groei. Ik zou therapie bij Karlijne iedereen aanraden!

Babette

Ik heb onlangs een sessie TRE mogen volgen bij Karlijne. Met de nadruk op mogen, want wat een kado. Karlijne begeleidt je tijdens de sessie op een open, warme manier en met volledige respect voor je grenzen. Hierdoor kon ik het proces met vertrouwen aangaan. De ontlading van spanning was bijzonder om mee te mogen maken. Een hele nieuwe maar fijne ervaring/sensatie. Wat een diepe vorm van ontspanning met zich mee bracht die raakt. Een sessie waarbij Karlijne van begin tot eind oog heeft voor iedereen. 

Anna

Het brein en IEMT

Onze hersenen zijn verdeeld in drie gebieden, die elk ontwikkeld zijn voor een ander doel. Samen noemen we dit het driedelig-brein. Deze drie delen zijn:

1) de hersenstam (reptielenbrein), het oudste en kleinste gebied in onze hersenen wat zich bezig houdt met voorplanting, voeding en veiligheid. Dit deel van ons brein heeft controle over onze vitale functies zoals onze hartslag en ademhaling. Dit deel van het brein functioneert buiten onze bewuste controle. Bij gevaar zet het meteen een overlevingsinstinct in: vechten, vluchten of bevriezen.

2) Limbisch systeem (zoogdierenbrein), in dit deel van ons brein liggen de (emotionele) herinnneringen opgeslagen. Het limbisch systeem screent continu alle zintuigelijke informatie op emotionele relevantie door deze te vergelijken met opgeslagen herinneringen. Deze screening vind plaats buiten ons bewustzijn om zo tebeslissen hoe we ons moeten voelen of gedragen.

3) Neo-cortex (cognitief brein), dit is het nieuwste gedeelte van ons brein en het gebied van het bewuste denken. Het controleert o.a. taal, spreken, schrijven, gedachten. Dit gebied controleert het onderdrukken van impulsen. Dit gebied zorgt ervoor dat je zaken feitelijk kan bekijken en is gebaseerd op het kunnen maken van onderscheid.

Met IEMT werken we op het deel van het brein, het limbisch systeem, waar de problematische emotie aan het werk is en gaan we voorbij het verhaal rondom de emotie.

 

 

Ik zie ontwikkelen net als reizen. Het is het proces (de reis) wat je laat leren, ontdekken, verwonderen en groeien. Zodat je weer in volle verbinding met jezelf en anderen vorm kan geven aan het leven dat jij wilt leiden.

Praktisch

Werkwijze

 

Intake
Een traject start altijd met een intakegesprek. Dit gesprek staat in het teken van kennismaken met elkaar, het bespreken van mijn werkwijze en het formuleren van je hulpvraag. Met het onderzoeken van je vraag toetsen we gelijk of er een goede match tussen ons is om samen aan de slag te gaan. Mocht tijdens de intake blijken dat ik niet de juiste begeleiding voor je kan bieden denk ik met je mee om je pad te vervolgen. Mijn streven is om bij te dragen aan jouw proces op een manier die zo goed en passend mogelijk is bij jou en je vraag.

Trajectduur
De trajectduur is afhankelijk van je vraag. Mijn streven is zo kortdurend als mogelijk, zo lang als nodig. Tijdens het traject evalueren we regelmatig en bekijken we samen wat er nog nodig is aan begeleiding. 

Klachten:
Als therapeut houd ik mij aan de WKKGZ. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling klik hier.

TARIEVEN

 

Intake/kennismaking: Per 01-09-2023
75,- (60 minuten)

Individuele therapie: Per 01-09-2023  100,- (75 minuten)

Individuele traumatherapie:
Per 01-09-2023
100,- (75 minuten)

TRE® sessie: Per 01-09-2023
110,- voor 1e sessie daarna 100,-
(90 minuten voor de 1e sessie, daarna 75 minuten maximaal)

IEMT sessie: Per 01-09-2023
100,- (75 minuten maximaal)

Lichaamsgericht werken heeft tijd en vertraging nodig. Daarom duren de sessies langer dan binnen een reguliere praktijk. Om elk contact mijn volle aandacht te kunnen geven zie ik een beperkt aantal mensen per dag.

Annuleren:
Een afspraak annuleren kan tot 24 uur voor aanvang kosteloos. Binnen 24 uur ben ik helaas genoodzaakt het gehele bedrag in rekening te brengen.

VERGOEDINGEN

Vergoeding:
Therapie bij Wanderfeel wordt vaak (een gedeelte) vergoed door de zorgverzekeraar.

Erkend NFG lid: 9600
Erkend RBCZ lid: 220698R
AGB code Zorgverlener: 90114115
AGB code Praktijk: 90091264

Beroepsverenigingen:

Contactformulier

Heb je vragen of wil je en afspraak maken? Neem dan contact met mij op.

1 + 7 =